Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Γιατί ηλεκτρονικό κατάστημα με Cs-Cart και όχι με Joomla

Η άνθηση στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο είναι απίστευτη. Έχοντας μια εμπειρία 7 ετών στο χώρο της κατασκευής ιστοσελίδας μπορώ πια να πω ότι έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες στο χώρο του eshop από τις μικρές κατηγορίες (εμπορικά καταστήματα) μέχρι τη high End κατηγορία (αλυσίδες εταιριών κλπ).

Στην προσπάθεια αυτή της αγοράς να γίνει ηλεκτρονική καθοριστικό ρόλο έπαιξαν προγράμματα ανοιχτού κώδικα (δωρεάν χρήσης χωρίς δεσμευτική άδεια χρήσης) όπως του OsCommerce και φυσικά το Joomla.


Ειδικά το δεύτερο έχοντας κατακτήσει πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς της δυναμικής ιστοσελίδας με τα τουλάχιστον 8.000 προσθετα που διαθέτει για την επέκτασή του σε οποιαδήποτε κατηγορία (ξενοδοχεία, ενοικιάσεις ραδιόφωνο κλπ) ήτσανε πολύ φυσικό να κατακτήσει και ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς του ηλεκτρονικού καταστήματος.



Το Joomla σε συνδυασμό με το επίσης δωρεάν Virtuemart μετατρέπεται σε ένα άρτιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Και φυσικά με κάποια πρόσθετα μπορεί να μεγαλώσει αρκετά η ευκολία χρήσης του αλλά και η κάλυψη συγκεκριμενων αναγκών, τις οποίες δεν υποστηρίζει εξαρχής από μόνο του. Αυτή ίσως είναι τελικά και η δύναμή του, όμως μην ξεγελιέστε γιατί τα σοβαρά πρόσθετα κοστίζουν και τελικά έχοντας πληρώσει για ένα όμορφο design ( φθηνα αν πρόκειται για έτοιμο template, ακριβά αν πρόκειται για custom μοναδικό design) και βάζοντας μερικά πρόσθετα όπως πληρωμή μέσω τραπέζης, SEO προσθετα και ένα slideshow άνετα μπορούμε να ξοδέψουμε από 500 ευρω μαζί με τη φιλοξενία σε μια αρκετά φθηνή αλλά καλή δουλειά.

Όλα είναι καλά εφόσον έχουμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με όχι πάνω από 100 ίσως 150 κωδικούς προϊόντων. Αν μιλάμε για ένα κατάστημα με 3.000 διαφορειτικά προϊόντα τότε η διαχείρησή του είναι από δύσκολη έως εφιάλτης. Και αν και ο server που φιλοξενούμε την επιχείρησή μας δεν είναι αξιώσεων τότε τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά.

Έτσι ξεκινήσαμε την έρευνα για μία πιο σοβαρή αλλά και οικονομική λύση στο ηλεκτρονκό εμπόριο, που όμως θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις συνεχώς ανερχόμενες ανάγκες μίας επιχείρησης και θα ήταν αρκετά γρήγορο και φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης.
Μετά από αρκετά τεστ και πολύ διάβασμα και κοίταγμα καταλήξαμε στο Cs-cart το οποίο πλέον πουλάμε και υποστηρίζουμε φανατικά.



Οι διαφορές που βρήκαμε ήτανε πολύ μεγάλες και τελικά το χαμηλό κόστος που ήτανε το βασικό πλεονέκτημα του Joomla + VirtueMart δεν φαινόταν σοβαρό μπροστά στον αριθμό αλλά και την ποιότητα των ενσωματωμένων χαρακτηριστικών του Cs-Cart αξίας 225 ευρω + ΦΠΑ.

Καταρχήν η σύνδεση με 3 και όχι με 1 τράπεζα έρχεται μαζί με το πακέτο και φυσικά σε κάθε αναβάθμιση δεν πρέπει να ανυσηχούμε για το να θα δουλέψει ή θα πρέπει να μιλήσουμε με την εταιρία που το αγοράσαμε για να το αναβαθμήσει.

Έχει ενσωματωμένη λειτουργία Newsletter αλλά και μία σειρά απο εργαλεία marketing όπως εκπτώσεις σε συγκεκριμένο ποσό παραγγελίας, εκπτωσεις σε συγκεριμενα προϊόντα ή ολόκληρες κατηγορίες για συγκεριμένο διάστημα μόνο (αρχή και τέλος), έκπτωση κατά την αγορά συγκεκριμένων συνδυασμών προϊόντων είναι μερικά από τα πιο βασικά.



Βέβαια η πραγματική του δύναμη είναι στη διαχείρηση των κατηγοριών, των προϊόντων και φυσικά των παραγγελιών. Έχοντας ενσωματώσει μία τεχνολογία άμεσης ενημέρωσης των σελίδων χωρίς να κάνει κάθε φορά ανανέωση η σελίδα, τη λεγόμενη AJAX , αυξάνει η χρησικότητα και πέφτει ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τις καθημερινές δουλειές μας. Επίσης η κλονοποίηση προϊόντων, η μαζική δημιουργία προϊόντων ή μαζική επξεργασία των χαρακτηριστικών των προϊόντων σε μορφή φίλου Excel αλλά και η εισαγωγή αυτών από φύλλο Excel που έχουμε προκατασκευάσει απογειώνουν την χρηστικότητα του cs-cart και μας επιτρέπει να διαχειρηστούμε πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αν τώρα σε όλα αυτα προσθέσουμε την λειτουργία του administrator σε iPhone, την αυτόματη ενημερωση του πελάτη για τις αλλαγές στην κατάσταση της παραγγελίας του, τους πολλούς τρόπους πληρωμής (τράπεζες, PayPal, αντικαταβολή κλπ), τους πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αποστολής και φυσικά το πολύ δυνατό SEO του Cs-Cart τότε έχουμε ένα πολύ δυνατό πακέτο για ηλεκτρονικό κατάστημα με ένα κόστος από 650 ευρω μαζι με το design.

Τέλος για κάποιους είναι σημαντική και η δυνατότητα που έχει για την δημιουργία δύκτιου συνεργατών Affiliate.

Όσον αφορά τα πρόσθετα που υπάρχουν γι αυτό, σίγουρα δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης αφού είναι πολύ λιγότερα, ίσως κάτω ασπό 100. Όμως τελικά τι χρειάζομαι από ένα κατάστημα? Θέλω να βγαίνει στις μηχανές αναζήτησεις, θέλω σωστή παρουσίαση των προϊόντων, θέλω ο επισκέπτης να μπορεί να βρει και να αγοράσει με ευκολία το προϊόν που θέλει, να του παρέχω πολλούς διαφορετικους τρόπους πληρωμής και αποστολής των προϊόντων που αγόρασε και να μην μου κάνει τη ζωή δύσκολη στην καθημερινή μου ενασχόληση με αυτό.
Όλα αυτα βρίσκονται ήδη στο πακέτο του Cs-Cart χωρίς καμία επέκταση ή αναβάθμιση.



Φέτος η Cs-Cart έκανε ακόμη μία κίνηση και έβγαλε μία πιο lite έκδοση του πολύ πετυχημένου λογισμικού τη λεγόμενη Community Version η οποία διατίθεται εντελώς δωρεάν με την προϋπόθεση να μην αφαιρεθεί απο το κάτω μέρος του site (footer) ο σύνδεσμος προς την cs-cart. Η έκδοση είναι lite γιατί λείπουν κάποια χαρακτηστικά όπως τα εργαλεία marketing (Newsletter, εκπτωσεις επι του καλαθιου, παραγγελίών, τα 40 διαφορετικά tempaltes και το Affiliate-δύκτιο συνεργατών). Πρόκειται όμως για χαρακτηστικά τα οποία μικρές επιχειρήσεις δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ποτέ, άρα γιατί να τα πληρώσουν. Και αν μάλιστα είσαστε διατεθημένοι να πληρώσετε 65 ευρώ, μπορείτε να αφαιρέσετε το powered by cs-cart εφόσον σας ενοχλεί.

Έτσι με ένα ποσό της τάξης των 350 ευρω μαζί με τη φιλοξενία και το όνομα μπορέσαμε εδώ στη Dvs να βγάλουμε μία προσφορά για ένα πλήρες κατάστημα μικρών επιχειρήσεων μαζι με ένα απλό template και την σωστή εγκατάτασή του φυσικά ( διάφορα δικά μας πρόσθετα και ρυθμίσεις για την καλύτερη λειτουργία του Cs-Cart).

Αν λοιπόν έχετε κατάστημα σε Joomla - Virtuemart και νιώθετε ότι η διαχείρησή του έχει γίνει πολύ δύσκολη ή δεν έχετε την ανάλογη υποστήριξη σε αυτό, ήρθε η ώρα να το σκεφτείτε. Σε συνδυασμό με την υπηρεσία μεταφοράς δεδομένων από Joomla σε Cs-cart αξίας 150 ευρώ, μπορείτε να αποκτείσετε το δικό σας σωστό ηλεκτρονικό κατάστημα. Και όποτε θέλετε να αναβαθμήσετε στην πλήρη έκδοση αξίας 225 ευρω + ΦΠΑ.

Έχετε Ερωτήσεις ή θέλετε να παραγγείλετε; Χρησιμοποιήστε τη φόρμα επικοινωνίας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου