Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Cs-cart και ταχύτητα


Έχουμε ξαναμιλήσει για το πως επηρεάζει γενικώς η ταχύτητα ενός site την κατάταξη του στις μηχανές αναζήτησης και ιδιαίτερα στο Google, ειδικά τώρα που πρόκειται για μετρήσιμο μέγεθος και στο Google Analytics στην νέα Beta Έκδοση.(Δείτε εδώ το σχετικό άρθρο της Google για το πως να ενεργοποιήσετε αυτό το report).


Από τι όμως εξαρτάται η ταχύτητα του Site?


Θα θεωρήσουμε ότι το θέμα ποιοτικής φιλοξενίας είναι λυμένο. Αυτό σημαίνει ότι το site σας δε βρίσκεται στοιβαγμένο με εκατοντάδες άλλα Site σε παλιούς server με χαμηλές ταχύτητες δικτύου. Πως να καταλάβετε αν είναι και η δικιά σας περίπτωση αυτή; Όταν ακούτε φιλοξενία με 60€ το έτος και όλα απεριόριστα, να είστε σίγουροι ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά...Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε τι εννοούμε!

Επομένως το βάρος για την αύξηση της απόδοσης ενός site πέφτει πλέον στο κομμάτι του Software, δηλαδή το πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιείτε για να εμφανίζεται το δυναμικό σας site, είτε e-shop.

Εδώ λοιπόν τα περιθώρια είναι αρκετά μεγάλα και κυρίως αφορούν δύο διαφορετικά κομμάτια. Το πως είναι γραμμένο και σχεδιασμένο ενα CMS πρόγραμμα, όπως ονομάζεται το Software που τρέχουν αυτού το είδους τα Site αλλά και το πως γράφετε, ενημερώνετε και σηκώνετε εσείς το περιεχόμενο του.

Και στα δύο χωράει μεγάλη βελτίωση. Πως ;

Για το δεύτερο δεν θα πούμε πολλά πράγματα αφού από μόνο του μπορεί να καλύψει πολλές σελίδες. Επιγραμματικά όμως προσέχουμε το μέγεθος των φωτογραφιών ( όχι ανέβασμα κατευθείαν από τη 12 Mpixel φωτογραφική μας μηχανή), χρησιμοποιούμε τον ενσωματωμένο αρθογράφο με τις μορφοποιήσεις που προσφέρει αυτός, και αποφεύγουμε να φορτώσουμε στο δικό μας Server αρχεία mp3, video και flash ( για τα πιο πολλά υπάρχει το YouTube!).

Για το πρώτο, δηλαδή το πως είναι γραμμένο ένα CMS software, εκτός από το να διαλέξουμε ένα αρκετά δοκιμασμένο και με πολλές κριτικές πρόγραμμα, μπορούμε πάντα να το βελτιώσουμε με διάφορα πρόσθετα που κυκλοφορούν πχ για το Joomla το πολύ καλό RokGZipper από την Rocket Themes που είναι και δωρεάν, να χρησιμοποιήσουμε μια συνδρομητική υπηρεσία όπως τη Webo για οποιοδήποτε software και τέλος να αναλάβει κάποιος ειδικός να μας αυξήσει την απόδοση του site ανάλογα με το Software που χρησιμοποιούμε.

Εμείς εδώ στη Dvs έχουμε ασχοληθεί με την απόδοση του Cs-Cart, η οποία μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά και να φέρει απίστευτα αποτελέσματα στην κατάταξη του site αλλά τελικά και στην ίδια την τσέπη μας, εφόσον είμαστε χρήστες του Google Adwords. Το λεγόμενο Quality Score που δίνει η Google στα keywords μιας καμπανιάς επηρεάζεται άμεσα από την απόδοση του site αφού θεωρείται ποιοτικά ανώτερη μια διαφήμιση για ένα γρήγορο site απ' ότι για ένα πιο αργό. Αποτέλεσμα αυτής της βελτίωσης είναι η μείωση του κόστους της διαφήμισης από την Google, ως ανταμοιβή για τις προσπάθειές σας.

Για να μετρήσουμε ένα site χρησιμοποιούμε τα αρκετά δημοφιλές εργαλεία YSlow της Yahoo είτε το Pagespeed της Google.(και τα δύο είναι πρόσθετα για Mozilla Firefox και Google Chrome). Το πρώτο έχει περισσότερο καιρό παρουσία, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιο αξιόπιστο και πιο διαδεδομένο.

Κάνοντας λοιπόν μία μέτρηση με το YSlow για ένα φρέσκο-εγκατεστημένο Cs-Cart με τα demo προϊόντα και Skin, θα πάρουμε μια τιμή περίπου 73 (το100 είναι θεωρητικά, το γρηγορότερο δυνατόν site και από εκεί και κάτω έχουμε ένα σύστημα με δεκάδες όπου 90-100 είναι Α, 80-89 Β, 70-79 C κοκ) και επομένως έχουμε βαθμολογία C.



Μετά τις αλλαγές που κάνουμε πάντα σε όλα μας τα Cs-Cart, είτε καινούργιες εγκαταστάσεις είτε ανασχεδιασμούς, η τιμή αυτή αλλάζει αρκετά και φτάνει το 85 δηλαδή στην περιοχή του Β!



Ιδιαίτερα εντυπωσιακή η αλλαγή, αν σκεφθείτε ότι δεν πειράξαμε τον ίδιο τον κώδικα του Cs-Cart αλλά δεν κάναμε ούτε κάποια συντήρηση ή βελτιστοποίηση στη βάση δεδομένων του Site, που και αυτό θα βοηθήσει όταν το Site θα έχει αρκετά δεδομένα. (εκτελείται και μέσα από το Cs-Cart).

Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να μετρήσετε το δικό σας Site κατεβάστε τα ανάλογα πρόσθετα και μετρήστε την πρώτη σας σελίδα. Αν πρόκειται για Site φτιαγμένο σε Joomla ή Cs-Cart μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να ανεβάσετε την απόδοση του Site σας, να το δείτε να σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις (εδώ θα χρειαστεί σίγουρα και άλλες ενέργειες) και να κατεβαίνει το κόστος της Google διαφήμισής σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου